ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

Комітет

з питань державного будівництва та місцевого самоврядування

 

Протокол засідання № 50/24

                                                                                     11 березня 2009 року                                                                                          10 год. 00 хв.

                                                                                      м. Київ,

                                                                                      вул. Садова, 3а

                                                                                      кім. 416

 

                                       

Голова Комітету Омельченко О.О.

Секретар Комітету Гордієнко С.В.

Присутні: члени Комітету: Боднар О.Б., Ключковський Ю.Б., Сінченко В.М., Павленко В.В., Подгорний С.П., Трайдук М.Ф., Матвієнко А.С.

Відсутні: Черноморов О.М., Петренко В.М., Льовочкін С.В.

 

Відповідальні працівники секретаріату Комітету: Завідувач секретаріату Комітету Малюга А.В., заступник Завідувача секретаріату Комітету Данилюк О.А., головні консультанти: Бережницький Я.В., Дмитрук Л.В., Желтова О.М., Корнієнко Т.М., Рибак О.Ф., Шкуріна Л.Б., старший консультант Федоренко Ю.В.

 

 

Запрошені:

Куликов К.Б.  - народний депутат України;

Ємельянова І.І. - заступник Міністра юстиції України;

Федоренко В.Л. - директор департаменту конституційного та адміністративного права Міністерства юстиції України;

Марченко Б.І. - заступник начальника Управління адміністративної реформи Секретаріату Кабінету Міністрів України;

Пархоменко В.Г. - заступник директора департаменту місцевого самоврядування та адміністративно-територіального  реформування Міністерства регіонального розвитку та будівництва України;

Гончарук Н.Т. - начальник Управління адміністративної реформи секретаріату Кабінету Міністрів України;

Рубан Т.П. - начальник відділу з питань діяльності органів державної влади та державного управління Міністерства юстиції України;

Коліушко І.Б. - Голова правління Центру політико-правових реформ;

Тимощук В.П. - заступник Голови правління Центру політико-правових реформ;

Скопненко Г. П. - заступник Керівника Управління по зв’язках з місцевими органами влади та органами місцевого самоврядування;

Чурбанова Ф.Х. - заступник Завідувача відділу Управління правового забезпечення Секретаріату КМУ;

Лапатинський В.А. - заступник Голови Фонду сприяння місцевому самоврядуванню України при Президентові України;

Вітка В.Л. - головний спеціаліст Управління регіональної політики Секретаріату КМУ;

Мавріна О.В.- головний консультант Управління по зв’язках з ВРУ та КМУ Секретаріату Президента України;

Фулей Т.І. - координатор з питань адміністративної реформи Програми сприяння Парламенту України;

Ляхович В.А. - головний консультант відділу висвітлення діяльності Верховної Ради України (інформаційне управління).

 

***

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

I.

1.     Про призначення позачергових місцевих виборів.

2. Про проект Адміністративно-процедурного кодексу України (реєстр. №2789, КМУ, Ю.Тимошенко).

3. Про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про статус депутатів місцевих рад” (щодо дострокового припинення повноважень депутатів місцевих рад) (реєстр. № 3148, н.д. А.Портнов).

4. Про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про місцеві державні адміністрації” (щодо спрощення процедури погодження призначення на посади перших заступників та заступників голів районних державних адміністрацій) (реєстр. №1304, н.д. Р.Ткач).

5. Про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про державні нагороди України” (реєстр. №3058, друге читання, повторний розгляд із зауваженнями Головного юридичного управління).

ІI.

6. Про проект Закону про внесення змін до Конституції України (щодо строків повноважень Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів) (реєстр. 4177, н.д.І.Кириленко, С.Подгорний, М.Трайдук).

III.

7. Про хід підготовки до комітетських слухань “Концептуальні засади реформи місцевого самоврядування та адміністративно-територіального устрою” 12 березня 2009 року та про проект Рекомендацій слухань.

 

***

Народний депутат України В.Сінченко, будучи особисто присутнім на засіданні, передав право голосу Голові Комітету О.Омельченку в присутності членів Комітету та просив врахувати його під час голосування.

***

 

СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету О.Омельченко про проект порядку денного засідання Комітету.

Голова Комітету запропонував членам Комітету ознайомитись із проектом порядку денного засідання Комітету, внести до нього свої зауваження та  пропозиції.

         С.Подгорний вніс пропозицію включити до розгляду проекту порядку денного питання про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів” (щодо обрання міських голів у два тури), розроблений н.д.К.Куликовим.

       К.Куликов закликав членів Комітету підтримати вищезгаданий законопроект та за наслідками розгляду в першому читанні прийняти його за основу. Присутні народні депутати України погодилися врахувати пропозицію К.Куликова під час обговорення даного питання.

            Ю.Ключковський запропонував розглянути першим питанням про проект Адміністративно-процедурного кодексу України (реєстр. №2789, КМУ, Ю.Тимошенко)

 

Голова Комітету запропонував членам Комітету ознайомитись із оновленим проектом порядку денного засідання Комітету та проголосувати за нього в цілому із запропонованими змінами в такій послідовності:

1. Про проект Адміністративно-процедурного кодексу України (реєстр. №2789, КМУ, Ю.Тимошенко).

2. Про призначення позачергових місцевих виборів.

3. Про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про статус депутатів місцевих рад” (щодо дострокового припинення повноважень депутатів місцевих рад) (реєстр. № 3148, н.д. А.Портнов).

4. Про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про місцеві державні адміністрації” (щодо спрощення процедури погодження призначення на посади перших заступників та заступників голів районних державних адміністрацій) (реєстр. №1304, н.д. Р.Ткач).

5. Про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про державні нагороди України” (реєстр. №3058, друге читання, повторний розгляд із зауваженнями Головного юридичного управління).

6. Про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів” (щодо обрання міських голів у два тури), розроблений н.д. К.Куликовим.

7. Про проект Закону про внесення змін до Конституції України (щодо строків повноважень Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів) (реєстр. 4177, н.д.І.Кириленко, С.Подгорний, М.Трайдук).

8. Про хід підготовки до комітетських слухань “Концептуальні засади реформи місцевого самоврядування та адміністративно-територіального устрою” 12 березня 2009 року та про проект Рекомендацій слухань.

УХВАЛИЛИ:

1.Затвердити питання порядку денного засідання в цілому із запропонованими змінами.

ГОЛОСУВАЛИ:За” - одноголосно.

Рішення прийнято.

 

1.

       СЛУХАЛИ: інформацію заступника Міністра юстиції України І.Ємельянової та директора департаменту конституційного та адміністративного права Міністерства юстиції України В.Федоренка про проект Адміністративно-процедурного кодексу України (реєстр. №2789, КМУ, Ю.Тимошенко).

І.Ємельянова презентувала членам Комітету проект Адміністративно-процедурного кодексу України (реєстр. № 2789 від 18.07.2008 р.). Даним проектом пропонується врегулювати процедурні відносини, що виникають у діяльності органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, їх посадових і службових осіб, інших суб’єктів, які згідно із законом уповноважені здійснювати владні управлінські функції щодо забезпечення реалізації та захисту прав і законних інтересів осіб та виконання ними визначених законом обов’язків, а також регламентувати процедури розгляду адміністративних справ.

Проект Адміністративно-процедурного кодексу України складається з VIII розділів, які об’єднують 15 глав, та регулює: принципи адміністративної процедури; засади адміністративного провадження (склад та правовий статус учасників адміністративного провадження та осіб, які сприяють розгляду адміністративної справи (свідки, експерти, спеціалісти, перекладачі), питання документування адміністративного провадження, доказів, адміністративних витрат, а також строків); адміністративне провадження; питання прийняття адміністративного акта та порядок його виконання; адміністративне оскарження; загальні питання відповідальності учасників адміністративного провадження.

Як зазначила заступник Міністра юстиції України, результати аналізу положень проекту дають всі підстави запропонувати членам Комітету підтримати його прийняття в першому читанні за основу.

Голова підкомітету з питань місцевого самоврядування, народний депутат України М.Трайдук повідомив присутнім, що проект Адміністративно-процедурного кодексу України (реєстр.№2789) було розглянуто на засіданні підкомітету. Підтримуючи нагальність врегулювання зазначених суспільних відносин шляхом уніфікації та зведення в єдиний кодифікований нормативно-правовий акт всіх адміністративних процедур, підкомітет вважає, що даний проект за наслідками  розгляду в першому читанні можна прийняти за основу та суттєво доопрацювати з урахуванням зауважень і пропозицій, висловлених у відповідних висновках, в тому числі Верховним Судом України, Вищим адміністративним судом України, Вищим господарським судом України, Інститутом законодавства Верховної Ради України.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у своєму висновку вважає за доцільне повернути даний проект суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Комітет з питань бюджету вважає, що законопроект не матиме впливу на видаткову частину державного бюджету.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України, Ємельянова І.І., Федоренко В.Л., Коліушко І.Б.

І. Коліушко звернув увагу присутніх на те, що даний проект необхідний для прийняття інших законодавчих актів, спрямованих на демократизацію державного управління, подолання проблем в організації відносин між владою та громадянами.  Оцінюючи поданий проект у цьому напрямку, можна визнати слушними ряд вміщених у ньому новел. Зокрема пропозиції щодо врегулювання взаємовідносин адміністративних органів не лише з фізичними, а й з юридичними особами. Це стане вагомим кроком політики подальшого розвитку партнерських відносин між державою та громадянином (стаття 3 Конституція України) .

В.Федоренко зауважив, що положення проекту Адміністративно-процедурного кодексу України зобов’язують адміністративні органи обґрунтовувати відповідні рішення, наділяють учасників адміністративних правовідносин суттєвими процедурними правами (право особи бути вислуханою до прийняття будь-якого індивідуального рішення, що може на неї негативно вплинути, та надати необхідні докази; право кожної особи мати доступ до матеріалів справи, які її стосуються), що сприятиме реалізації громадянами конституційного права на звернення, регламентувати оскарження адміністративних актів у позасудовому порядку, встановлювати принципи діловодства та правил документування діяльності адміністративного органу тощо.

Ю.Ключковський відзначив той факт, що проект Адміністративно-процедурного кодексу України є базовим документом, який потрібно підтримати в першому читанні. В основу кодексу, як вважає доповідач, покладено нова філософія відносин між державою та громадянином. Мова йде про адміністративну послугу, коли влада “обслуговує” суспільство.

Підсумовуючи виступи, О.Омельченко вніс пропозицію рекомендувати Верховній Раді України за наслідками розгляду в першому читанні прийняти даний проект за основу, а в разі такого прийняття створити робочу групу, визначивши її керівником Першого заступника Голови Комітету, народного депутата України О.Боднар та залучити до роботи представників інших парламентських комітетів, експертів та фахівців з цього питання. По можливості надати опрацьований проект (реєстр. № 2789) для розгляду народним депутатам України на пленарному засіданні ВРУ протягом вересня-жовтня 2009 року.

 

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Адміністративно-процедурного кодексу України (реєстр. № 2789 від 18.07.2008 р.), внесений Кабінетом Міністрів, за наслідками розгляду в першому читанні прийняти за основу.

2. Доручити Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування підготувати даний проект до другого читання з урахуванням зауважень і пропозицій суб'єктів права
законодавчої ініціативи та внести його на розгляд Верховної Ради
України у другому читанні.

3. Визначити співдоповідачем від Комітету з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народного депутата України, Першого заступника Голови Комітету О.Боднар.

4. Доручити Першому заступнику Голови Комітету О.Боднар у разі прийняття Верховною Радою України проекту Адміністративно-процедурного кодексу України за основу створити робочу групу (як її керівнику) із залученням розробників даного проекту, народних депутатів України – представників інших парламентських комітетів, експертів та фахівців з цього питання.

ГОЛОСУВАЛИ: “За” - одноголосно.

Рішення прийнято.

 

2.

       СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорного про призначення позачергових місцевих виборів.

Доповідач поінформував про підготовлені документи з питання про призначення позачергових виборів окремих сільських, селищних, міських голів та про рішення відповідного підкомітету рекомендувати Верховній Раді України призначити позачергові місцеві вибори на неділю 14 червня 2009 року.

С. Подгорний повідомив, що станом на 11 березня 2009 року для розгляду на засіданні Комітету підготовлено 5 проектів постанов щодо призначення позачергових місцевих виборів у зв’язку з достроковим припиненням  повноважень сільських, селищних та міського голів, а саме: 2 – за власним бажанням на підставі поданих заяв, 1 – у зв’язку з вироком суду, 2 – у зв’язку з рішенням ради.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.

СЛУХАЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України призначити позачергові вибори:

         Виспянського сільського голови (Виспянська сільська рада Рогатинського району Івано-Франківської області),
         Гаврилівського сільського голови (Гаврилівська сільська рада Каланчацького району Херсонської області),
         Новопетрівського сільського голови (Новопетрівська сільська рада Вишгородського району Київської області),
         Хоптинецького сільського голови (Хоптинецька сільська рада Городоцького району Хмельницької області),
         Сторожинецького міського голови (місто Сторожинець Сторожинецького району Чернівецької області) на неділю 14 червня 2009 року, прийнявши відповідні постанови Верховної Ради України.

2. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання народному депутату України, голові підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян Подгорному С.П.

ГОЛОСУВАЛИ: “За” - одноголосно.

Рішення прийнято.

 

***

Голова Комітету О.Омельченко вніс пропозицію перенести розгляд питання про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про статус депутатів місцевих рад” (щодо дострокового припинення повноважень депутатів місцевих рад) (реєстр. № 3148, н.д. А.Портнов) у зв’язку з відсутністю автора законопроекту, народного депутата України А.Портнова.

ГОЛОСУВАЛИ: “За” - одноголосно.

Пропозицію підтримано.

 
***

3.

СЛУХАЛИ: інформацію Першого заступника Голови Комітету О.Боднар про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про місцеві державні адміністрації” (щодо спрощення процедури погодження призначення на посади перших заступників та заступників голів районних державних адміністрацій) (реєстр. №1304, н.д. Р.Ткач).

Доповідач поінформувала присутніх про те, що підкомітетом було розглянуто поданий проект, в якому пропонується внести зміни до ст. 10 Закону України “Про місцеві державні адміністрації”, передбачивши, що перші заступники та заступники голів районних державних адміністрацій мають призначатися за погодженням з головами обласних державних адміністрацій (замість Кабінету Міністрів України, як передбачено у чинному положенні цієї статті). При цьому, процедуру призначення на посади перших заступників та заступників голів обласних адміністрацій передбачається залишити незмінною (за погодженням з Кабінетом Міністрів України).

За результатами розгляду цього проекту підкомітет вважає за необхідне звернути увагу присутніх на той факт, що даний законопроект суперечить положенням чинного Закону України “Про Кабінет Міністрів України”.

Внесення запропонованих змін, що стосується “спрощення” процедури призначення перших заступників та заступників голів районних державних адміністрацій, як вважає доповідач, ускладнює взаємовідносини місцевих державних адміністрацій з органами виконавчої влади вищого рівня, в тому числі з Кабінетом Міністрів України вищим органом у системі органів виконавчої влади.

 

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.

УХВАЛИЛИ:   

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до Закону України “Про місцеві державні адміністрації” (щодо спрощення процедури погодження призначення на посади перших заступників та заступників голів районних державних адміністрацій)  (реєстр №1304), поданий народним депутатом України Р.Ткачем за наслідками розгляду у першому читанні відхилити.

2. Доручити виступити від Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України під час розгляду цього питання Голові підкомітету з питань органів виконавчої влади, народному депутату України В.Петренку.

ГОЛОСУВАЛИ: “За” - одноголосно.

Рішення прийнято.

 

4.

СЛУХАЛИ: інформацію секретаря Комітету С.Гордієнко про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про державні нагороди України” (реєстр. №3058, друге читання, повторний розгляд із зауваженнями Головного юридичного управління).

Доповідач поінформував присутніх про те, що підкомітет з питань державного будівництва повторно  розглянув проект Закону України про внесення змін до Закону України “Про державні нагороди України” (реєстр. № 3058), підготовлений до другого читання.

Підкомітет погоджується із зауваженнями Головного юридичного управління та рекомендує вилучити зі статті 121 слово “порядок”, а також фразу “інших знаків державних нагород та почесних звань, а також документів, що посвідчують отримання державних нагород і присвоєння почесних звань”, оскільки “інші...” включено до основного переліку нагород, які закріплені у Законі України “Про державні нагороди України”.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.

О.Боднар не погодилася з рішенням підкомітету, та вважає, що вилучена фраза “інші...” не дозволить обмежити кон’юнктурність підбору претендентів на виготовлення нагород. Виключні права на виготовлення державних нагород України слід надати Банкнотно-монетному двору Національного банку України, як вважає О.Бондар.

М.Трайдук підтримав позицію О.Боднар.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України Про внесення змін до Закону України “Про державні нагороди України” (реєстр. № 3058) при розгляді в другому читанні прийняти в другому читанні та в цілому (порівняльна таблиця додається).

2. Доручити виступити від Комітету при розгляді цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народному депутату України, секретарю Комітету Гордієнку С.В.

ГОЛОСУВАЛИ: За” - 6 народних депутатів України, “Утримався” - 1 народний депутат України (М.Трайдук), “Проти” - 1 народний депутат України (О.Боднар), “Не голосував” - 1 народний депутат України (Ю.Ключковський).

 

 

5.

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань виборчого законодавства С.Подгорного про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів”, розроблений н.д.К.Куликовим.

Доповідач поінформував присутніх про те, що метою розробки законопроекту є впровадження мажоритарної виборчої системи абсолютної більшості для виборів міських голів, що забезпечить обрання на посади голів, які користуватимуться підтримкою абсолютної більшості виборців, котрі взяли участь у голосуванні, що в свою чергу призведе до посилення ефективності функціонування місцевого самоврядування в містах, створення додаткових гарантій реалізації громадянами своїх виборчих прав.

Враховуючи вищесказане, підкомітет пропонує за умови внесення даного законопроекту на розгляд Верховної Ради України на заміну раніше поданого №3051 та його реєстрації 11.03.2009 року вважати за доцільне рекомендувати за наслідками розгляду у першому читанні прийняти його за основу .

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.

Пропозицію підтримано.

 

  6.

СЛУХАЛИ: інформацію заступника Голови Комітету Ю.Ключковського про проект Закону про внесення змін до Конституції України (щодо строків повноважень Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів) (реєстр. 4177, н.д.І.Кириленко, С.Подгорний, М.Трайдук).

Доповідач поінформував, що законопроектом пропонується внести зміни до частини першої статті 136, частин першої та другої статті 141 Конституції України та встановити, що строк повноважень депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, обраних на чергових виборах, становить п’ять років.

Законопроектом також передбачається, що його дія поширюватиметься на депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, які будуть обрані на чергових виборах у 2010 році.

Погоджуючись з необхідністю уніфікувати строки повноважень представницького органу Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, члени Комітету погодилися підтримати рішення підкомітету.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.

УХВАЛИЛИ:

1. Вважати за доцільне за результатами обговорення Верховною Радою України питання про включення законопроекту про внесення змін до Конституції України до порядку денного сесії Верховної Ради та про порядок продовження роботи над ним прийняти відповідно до пункту 2 частини п’ятої статті 146 Регламенту Верховної Ради України рішення про включення законопроекту до порядку денного сесії Верховної Ради та одночасне звернення до Конституційного Суду України про надання Конституційним Судом України висновку щодо відповідності законопроекту вимогам статей 157 і 158 Конституції України.

2. Поінформувати про це рішення Комітет Верховної Ради України з питань правової політики, який визначено головним з підготовки зазначеного законопроекту.

ГОЛОСУВАЛИ: “За” - одноголосно.

  Рішення прийнято.

 

7.

СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету О.Омельченка про хід підготовки до комітетських слухань “Концептуальні засади реформи місцевого самоврядування та адміністративно-територіального устрою” 12 березня 2009 року та про проект Рекомендацій слухань.

Доповідач поінформував присутніх про проведену роботу щодо підготовки до комітетських слухань “Концептуальні засади реформи місцевого самоврядування та адміністративно-територіального устрою” 12 березня 2009 року.

УХВАЛИЛИ:

1. Взяти до відома інформацію Оргкомітету щодо підготовки до комітетських слухань.

2. Доручити секретаріату Комітету здійснювати організаційний, технічний та інформаційний супровід комітетських слухань.

ГОЛОСУВАЛИ: “За” - одноголосно.

  Рішення прийнято.

 

***

Голова Комітету запропонував членам Комітету включити до проекту порядку денного засідання Комітету в розділ “Різне” питання щодо строку повноважень депутатів сільських, селищних, міських, районних, обласних рад, обраних на чергових місцевих виборах 26 березня 2006 року, а також строку, на який обираються сільські, селищні, міські голови та депутати місцевих рад у разі проведення позачергових виборів та рекомендував проголосувати за дану пропозицію.

ГОЛОСУВАЛИ: “За” - одноголосно.

Пропозицію підтримано.

 

 

 

8.

СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету О.Омельченка щодо строку повноважень депутатів сільських, селищних, міських, районних, обласних рад, обраних на чергових місцевих виборах 26 березня 2006 року, а також строку, на який обираються сільські, селищні, міські голови та депутати місцевих рад у разі проведення позачергових виборів.

Голова Комітету О.Омельченко звернув увагу присутніх, що останнім часом на адресу Верховної Ради України та Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування надходять численні звернення щодо вищезгаданого питання. Комітетом було підготовлено листа сільським, селищним, міським, районним, обласним радам та сільським, селищним, міським головам, в якому була висловлена узагальнена позиція членів Комітету про те, що депутати місцевих рад та сільські, селищні, міські голови, обрані на чергових місцевих виборах у березні 2006 року, отримали представницькі мандати на чотирирічний строк (копія листа додається).

Виходячи з вищезазначеного Комітет вважає, що термін проведення чергових виборів усіх депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів повинен бути узгоджений. Свідченням доцільності такого законодавчого підходу є практика призначення та одночасного проведення чергових місцевих виборів протягом усього періоду незалежності України.

При цьому остаточна дата проведення чергових виборів депутатів місцевих рад шостого скликання та сільських, селищних, міських голів у 2010 році відповідно до пункту 30 частини першої статті 85 Конституції України буде визначена парламентом шляхом прийняття відповідної постанови Верховної Ради України.

Голова Комітету вніс пропозицію направити органам місцевого самоврядування підготовленого Комітетом листа щодо терміну повноважень депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, обрані на чергових місцевих виборах у березні 2006 року.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.

Пропозицію підтримано.

 

 

 

 Голова Комітету                                                      О. ОМЕЛЬЧЕНКО

 

    Секретар Комітету               ________________       С.ГОРДІЄНКО                                    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПИТАННЯ ПОРЯДКУ ДЕННОГО,

ЯКІ РОЗГЛЯНУЛИ НА ЗАСІДАННІ КОМІТЕТУ

11.03.2009 року

1. Про проект Адміністративно-процедурного кодексу України (реєстр. №2789, КМУ, Ю.Тимошенко).

2. Про призначення позачергових місцевих виборів.

3. Про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про місцеві державні адміністрації” (щодо спрощення процедури погодження призначення на посади перших заступників та заступників голів районних державних адміністрацій) (реєстр. №1304, н.д. Р.Ткач).

4. Про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про державні нагороди України” (реєстр. №3058, друге читання, повторний розгляд із зауваженнями Головного юридичного управління).

5. Про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів” (щодо обрання міських голів у два тури), розроблений н.д. К.Куликовим.

6. Про проект Закону про внесення змін до Конституції України (щодо строків повноважень Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів) (реєстр. 4177, н.д.І.Кириленко, С.Подгорний, М.Трайдук).

7. Про хід підготовки до комітетських слухань “Концептуальні засади реформи місцевого самоврядування та адміністративно-територіального устрою” 12 березня 2009 року та про проект Рекомендацій слухань.

8. Про строк повноважень депутатів сільських, селищних, міських, районних, обласних рад, обраних на чергових місцевих виборах 26 березня 2006 року, а також строку, на який обираються сільські, селищні, міські голови та депутати місцевих рад у разі проведення позачергових виборів.

 

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“4 cесія 6 скликання ”

25 грудня 2013 17:27
25 грудня 2013 17:24
27 листопада 2013 14:43
27 листопада 2013 14:35
27 листопада 2013 14:33
27 листопада 2013 14:29
27 листопада 2013 14:28
27 листопада 2013 14:25
27 листопада 2013 14:24
27 листопада 2013 14:23